סיור מרתק באוהלי הבדואים, אדוני המדבר.
מדינת ישראל מנהלת יחסים מורכבים ומאתגרים עם האוכלוסייה הבדואית בנגב שמונה כיום כ-250 אלף איש שרובם מתגוררים ביישובי קבע ומיעוטם בפזורה. אנחנו עם סקרני ומושך אותנו לטייל בעולם ולערוך היכרות עם תרבויות מעניינות והנה על סף ביתנו חייה אוכלוסייה שמשמרת תרבות עתיקה ומיוחדת של חיי המדבר והרי גם אבותינו באו מהמדבר.
חברת אופק תיירות מזמינה אותכם לערוך היכרות עם יישובי הבדואים בנגב, היכרות עם תרבותם ואיך הם מתמודדים עם החיים המודרניים.
צוות החברה יארח אותכם כל היום ויפנק אותכם בשתיה חמה וקרה, כבודים ופירות העונה.
נתחיל את היום בארוחת בוקר עצמאית בתחנת הדלק בבית קמה. משם דרך קצרה לרהט, כאן תמתין לנו אלהאם אלכמלאת -אלהאם, אישה בדואית, פמיניסטית, מדריכת סיורים שתארח אותנו ב"שיג' " (מקום התכנסות הגברים של השבט) המשפחתי. על כוס קפה בדואי היא תספר לנו על השינויים בחברה הבדואית בעקבות המעבר ליישובי קבע ובסוגית מעמד האישה הבדואית. אלהאם מתבלת את הדרכתה בסיפורים אישיים ובאנקדוטות מחיי היום יום.
נמשיך למפגש עם היזמית חוסנייה אבן ברי. חוסניה יוצרת רב גונית שמכינה שלל מוצרי רקמה בעבודת יד ,משלבת רקמה בדואית עם חפצים מודרניים וכדים. חוסניה הקימה בחצר ביתה אוהל לקבלת קבוצות, שם היא מספרת את סיפורה האישי וכן מציגה עבודות אמנות שימושית מעשי ידיה.
בסיור, בשוק הגדול של רהט יש לנו הזדמנות לפגוש את תושבי המקום. המוני בני הכפר ויישובי הסביבה באים לכאן בעיקר לקנות אבל גם למכור. עבודות יד, לבוש מסורתי, שטיחים, אומנות מקומית, תבלינים, עישבי מרפא ומה לא. אלהאם תוביל אותנו בין הדוכנים ותציג בפנינו מוצרים שלא ניתן לראות במחוזותינו.
נערוך סיבוב רכוב בישוב ואלהאם תספר לנו מי גר בשכונה זו ומי גר בשכונה אחרת, מי נחשב יותר ומי נחשב פחות, היא תלמד אותנו שלא כל הבדואים שייכים לאותה קבוצה והמעמד הוא לא דווקא כסף. נעבור ליד ואדי גרר (על שם אבימלך מלך גרר). כאן מתגוררים ותיקי האזור שעדיין מעדיפים את החיים המסורתיים כולל גידול כבשים וגמלים ומגורים באוהלים ומסרבים לעבור לעיר.
נפרד לשלום מאלהאם החמודה ונעבור לאזור התעשייה המודרני של רהט המתפתח מיום ליום. נבקר במפעל "סודה סטרים" שלאחרונה נמכר לפפסי העולמית בסכום שעולה על 3 מיליארד דולר. נקבל הסברים איך מסיפולוקס עממי התפתחה דווקא בארצנו יצרנית סודה עולמית.
ליד הישוב עומר שנחשב ל"סביון" של באר שבע התפתח ישוב בדואי על גדת נחל באר שבע המקראי שקיבל את השם "תל שבע". הישוב שמונה כיום כ-20 אלף תושבים שחלקם עדיין מנהלים חיים מסורתיים. מרים (הגר) אבו רקייק, בעלת תואר אקדמי במנהל עסקים מאונ' באנגליה, פיתחה מסורת משפחתית רבת שנים לתעשייה של רקיחת צמחי מדבר. היא רוקחת מוצרי מרפא וקוסמטיקה ברישיון משרד הבריאות. אנחנו נבקר במרכז המבקרים של "בת המדבר", נשמע הרצאה מרתקת ממרים ולאחר מכן נוכל להתרשם ממוצרי החברה.
נסיים את היום בארוחת צהרים מאוחרת, כשירה ובשרית בקיבוץ בית קמה.
תוכנית הסיור:
נצא לדרך בשעת בוקר מוקדמת, נעצור לארוחת בוקר עצמאית בבית קמה, נבקר בחדר באירוח של מורת הדרך אלהאם, נבקר בגלריה של חוסנייה של אבן ברי, נבקר ונשוטט בשוק של רהט ונצפה בנחל גרר וצורת ההתיישבות המסורתית. מכאן נמשיך לביקור הסודה סטרים ונסיים בביקור בתל שבע המפעל של מריה בת המדבר.
ארוחת צהרים מאוחרת כשירה ובשרית נאכל בבית קמה. סיום משוער בשעה 18:30.
המחיר ליחיד לכל המכלול במינימום 46 איש: 190 ₪ כולל מע"מ
שתפו